Tanıtım


Türk-Alman Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Fen ve Mühendislik alanlarında lisansüstü eğitim vermek amacıyla 2547 sayılı kanun esas alınarak 10/04/2010 tarihinde 5979 sayılı Kanun ile kurulmuştur. Lisans mezuniyeti sonrası araştırma ve geliştirme faaliyetlerinin devamlılığı, koordinasyonu ve ilgili bilimsel araştırmaların yönetilmesi amacıyla kurulan Türk-Alman Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü 2020-2021 Eğitim-Öğretim Dönemi Güz Yarıyılında Mühendislik ve Fen Fakülteleri’nde mevcut olan ve açılması öngörülen lisans programlarıyla eşgüdümlü olacak şekilde, eğitim-öğretim kadrosu ve araştırma altyapısının gelişimine paralel olarak mevcut yüksek lisans eğitimini düzenler ve tek disiplinli ve disiplinlerarası yüksek lisans ve doktora programlarının ile eğitim ve öğretime başlamıştır.
Enstitümüze bağlı Robotlar ve Akıllı Sistemler, Makine Mühendisliği, Malzeme Bilimi ve Mühendisliği, Bilgisayar Mühendisliği, İnşaat Mühendisliği, Elektrik-Elektronik Mühendisliği, Moleküler Biyoteknoloji tezli yüksek lisans programları ile Robotlar ve Akıllı Sistemler, Bilgisayar Mühendisliği, Makine Mühendisliği, Elektrik-Elektronik Mühendisliği doktora programları bulunmaktadır. Tüm yüksek lisans ve doktora programlarında eğitim-öğretim dili İngilizce’dir.
Kalite çalışmalarının kurum kültürüne dönüşmesini hedefleyen Fen Bilimleri Enstitümüzde 2022 yılından itibaren en önemli iç paydaşımız olan öğrencilerimizin süreçlere katılımının sağlanması amacıyla lisansüstü programlar için öğrenci temsilcisi seçilerek bu öğrencilerin enstitünün farklı komisyonlarında yer almaları ve sürece dahil edilmeleri sağlanmıştır. 
Fen Bilimleri Enstitüsü, hedefleri ve vizyonu gereği; sürekli ilerlemeyi amaçlayan kalite politikası doğrultusunda gelişmeye devam etmektedir. Bu kapsamda, en son 2023 senesinde Moleküler Biyoteknoloji Bölümü’nün tezli yüksek lisans programı eklenmiştir.
Üniversitemiz Lisansüstü Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliği’ne ek olarak ihtiyaçlar doğrultusunda 2020 yılında «TAÜ Lisansüstü Eğitimde Tez Danışmanının Belirlenmesinde Dikkate Alınacak İlkeler» usul ve esasları uygulamaya konmuştur. Yine kalite politikası kapsamında Türk-Alman Üniversitesi Araştırma-Geliştirme Politikası 6. maddesine uyumlu biçimde Üniversitemizin ayırt edici özelliklerinden olan problem odaklı bitirme tezleriyle ve çeşitli araştırma inisiyatiflerinde bilimsel üretim ve araştırmayı öncelikleyen bakış açısıyla Fen Bilimleri Enstitüsü Lisansüstü programlarında tez savunması hakkı elde edilebilmesi için gerekli yayın şartları 2023/2024 Güz yarıyılı itibariyle revize edilmiştir.  Ekim 2022  tarihinden itibaren Yüksek Lisans ve Doktora Programları formları güncellenmiştir.
Türk-Alman Üniversitesinin, Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ile Almanya Federal Cumhuriyeti Hükümeti Arasında Türkiye’de Bir Türk-Alman Üniversitesinin kurulmasına dair anlaşma doğrultusunda kurulmuş olması Enstitümüzün Uluslararasılaşmasında avantaj oluşturmaktadır. Öğrenciler, bu anlaşmada belirtilen Üniversiteler Konsorsiyumunda bulunan Alman üniversitelerinden kayıtlı oldukları programdaki dersleri ile içeriği ve öğrenme kazanımları aynı olan dersleri alabilmektedirler (TAÜ Lisansüstü Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliği Madde 24, 6. fıkra).
TAÜ STRATEJİK PLAN 2021-2025 kapsamına uygun olarak, stratejik plan amaçlarını (A1, A2) destekleyen biçimde, lisansüstü eğitim programlarının niteliği ve niceliğinin arttırılması (H1.3) ve bilimsel yayınlar aracılığıyla alan yazınına katkıda bulunulması (H2.1) hedeflerini karşılayacak ve lisansüstü öğrencilerinin yaptıkları yayın sayısına bağlı performans göstergesini (P1.3.3) güçlendirir uygulamalara geçilmiştir.